Radiofrekvensablation for behandling af åreknuder

Hvad er Radiofrekvensablation?

Radiofrekvensablation er en minimal invasiv behandling for åreknuder, som bruger varme, der frembringes ved radiofrekvens (mikrobølgeenergi) til at lukke for strømmen af ​​blod til åreknuder. Denne procedure kan som regel udføres i lokal bedøvelse.

Proceduren

Denne procedure indebærer indsætning af en lille kateter i en vene via et lille snit i benet eller låret. En lille mængde lokalbedøvelse skal injiceres i området for at bedøve huden. Gennem kateteret fører man laserfiber til toppen af venen, som er tæt på lysken. Når kateteret er på plads injiceres lokalbedøvende i hele venen. Derefter brændes venen med laser.

Efter proceduren

Efter at kateteret er fjernet fra den behandlede vene, vil en kompressionsstrømpe blive anvendt på benet.

Det kan føles stramt, men bør ikke føles så stramt så din fod er smertefuld eller misfarvet. Det er nødvendigt at anvende strømpen i 14 dage og kun i dagtiden.

Du vil blive opfordret til at gå rundt meget hurtigt efter indgrebet, og normal aktivitet bør genoptages inden for 1-2 dage.

Fordele

Du bør være i stand til at forlade klinikken kort efter indgrebet. Der er sædvanligvis få eller ingen smerter under proceduren. Der er næsten ingen ar efter der er lavet et mindre snit.

Patienter på blodfortyndende tabletter, som Warfarin eller lignende, behøver ikke at holde pause før eller efter behandlingen. Diabetisk behandling skal ligeledes ikke pauseres.

De fleste patienter har ingen eller få symptomer og er i stand til at vende tilbage til normale aktiviteter inden for 1 eller 2 dage.

Mulige risici

• Nogle blå mærker og ømhed kan forekomme, men dette kan afhjælpes ved at tage simpel smertestillende medicin.

• Nogle tilfælde af varmebeskadigelse af omgivende hud og nerver er blevet rapporteret, men dette er sjældent og forsvinder generelt efter kort tid.

• Tromboflebitis (betændelse i vene) er ikke ualmindeligt, og kan forårsage smerter og rødme i det behandlede område, men reagerer generelt på anti-inflammatorisk lægemidler, såsom Ibuprofen.

• Blodpropper kan dannes i de dybe vener i benet (dyb venetrombose) og kan også rejse til lungerne (lungeemboli), men disse bivirkninger er sjældne.

Tilbagevendende og resterende åreknuder

Radiofrekvensablation for åreknuder er i de fleste tilfælde succesfuld med at lukke de store vener, men i nogle tilfælde kan de små udvidede grene fortsat kræve yderligere behandling med sclerotherapy (små injektioner).

Generelle oplysninger

Du kan genoptage normale aktiviteter straks, men undgå længerevarende stillestående stilling. Prøv at gå rundt så meget som muligt, da dette kan reducere risikoen for komplikationer, såsom dyb venetrombose.

Opfølgning

Du vil blive set i klinikken som regel 6-8 uger efter din procedure. Hvis du oplever problemer i mellemtiden, eller er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail info@dan-kirurg.dk.

Rev. 23.11.2015