Pilonidalcyste (hårcyste)

Hvad er en pilonidalcyste?

En pilonidalcyste er et hulrum, der opstår i furen mellem balderne. Det skyldes oftest, at små hår gror indad. Hvis der opstår betændelse, bliver hulrummet til en byld.

Symptomerne på en byld er smerter, hævelse eller feber. Eventuelt siver der væske/pus fra området.

Behandling

Pilonidalcyster fjernes ved operation. Cysten/bylden tømmes gennem et snit, og området renses. Såret står herefter åbent og vil efterhånden hele op fra sårkanterne.

Fysisk aktivitet

Det er vigtigt, at der ikke kommer for meget stræk på såret i den første uges tid. Det betyder, at du skal tage den med ro. Du skal ikke sidde for meget, men hellere stå eller ligge.

Det vil fremgå af operationsbeskrivelsen, hvilke forholdsregler der er, samt hvordan den videre behandling vil være (herunder også, om der er behov for hjemmesygeplejerske til at skifte såret).

Sygemelding

Du skal bede din egen læge om en skriftlig sygemelding, hvis du har brug for det efter operationen. Med mindre du modsætter dig det, får din egen læge tilsendt et udskrivningsbrev efter operationen.

Som hovedregel gælder, at du må gøre de ting, du kan, og genoptage dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det.

Hygiejne

Du skal holde såret rent på følgende måde:

Såret skal bruses 2-3 gange i døgnet (og altid efter afføring).

Sid på hug. Brug håndbruser med blød stråle og tempereret vand, indtil såret er rent. Tjek f.eks. med et spejl.

Efter skylning duppes området med en ren, tør klud.

Læg et lille bind eller trusseindlæg i underbukserne, så længe såret væsker.

Måske svier det de første gange, du bruser såret. Tag evt. smertestillende medicin en halv time før, du bruser såret (Pamol-tabletter 1 g maks. x 4 gange daglig).

Mens du har et åbent sår, må du ikke bade i svømmehal.

Det er yderst vigtigt, at området omkring og nede i såret holdes fri for hår. Ellers kan såret ikke hele.

Hårene barberes væk med en engangsskraber. Da det kan være svært at se området selv, kan det være nødvendigt at få en person til at hjælpe med at fjerne hårene. Har du ikke nogen, der kan hjælpe dig, kan hjemmeplejen støtte dig heri. Giv besked til personalet, hvis der skal etableres kontakt til hjemmeplejen.

Sårheling

Med hensyn til sårheling anbefaler vi dig at spise en sund, varieret kost (vitamin- og proteinrig).

Hvis du ryger, anbefaler vi, at du nedsætter forbruget eller stopper helt, da det gavner sårhelingen.

Betændelse i såret

I sjældne tilfælde kan der gå betændelse i såret. Dette viser sig ofte efter nogle dage, hvor såret bliver hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Der kan sive ildelugtende væske fra såret.

Huden bliver tiltagende øm, rød og varm. Hvis det sker, skal du kontakte din egen læge eller lægevagten.

Seksualliv

Ingen forholdsregler.

Smerter

Når bedøvelsen svinder nogle timer efter operationen, kan der komme smerter eller svie i såret. Smerter kan næsten altid afhjælpes med forholdsvis milde, smertestillende tabletter.

Smerterne fortager sig i løbet af en uges tid. Hvis du får smerter, er det vigtigt, at du tager smertestillende medicin regelmæssigt for at få den bedste smertebehandling. Vi anbefaler håndkøbsmedicin, fx. Pamol- og evt. Ibumetin-tabletter.

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail info@dan-kirurg.dk

Rev. 23.11.2015