Fedtknuder (lipomer)

Hvad er et lipom?

Et lipom (fedtknude) er en knude af fedtvæv, der normalt findes lige under huden (subkutant). Det kan forekomme næsten overalt på kroppen, men er mest almindeligt forekommende på stammen, skuldre, nakke og armhuler. Lipom kan også dannes i muskler og indre organer.

Et lipom kan beskrives som en gummiagtig bule, der føles

bevægelig og har en tendens til at være langsomt voksende, ofte over en periode på måneder eller år. De er som regel små (normalt mindre end 5 cm i diameter). I nogle tilfælde kan det vokse op til 20 cm i diameter.

Det er ret almindelig, og forekommer hos 1 ud af hver 1.000. Personer med lipom har som regel kun én, men omkring 20 procent af de ramte kan have flere.

Det kan påvirke alle aldersgrupper, og kan endda være til stede ved fødslen, men de dannes normalt i alderen 40 til 60 år.

Er lipom kræft?

Et lipom er næsten altid godartet, hvilket betyder, at det ikke er kræft, og ikke vil udvikle sig til kræft. I meget sjældne tilfælde kan en form for kræft, kendt som liposarcom, der udvikles inden for fedtvæv og ligner et lipom, være til stede.

Hvad er årsagen til lipom?

Årsagerne til lipom er ukendte. Det er muligt, at de er forårsaget af en fysisk trauma, dvs. et slag på det ramte sted på kroppen. Det er imidlertid uklart, om trauma forårsager et lipom, eller om det blot opdages som et resultat af en tilfældig observation på det bestemte område af kroppen.

I andre tilfælde kan det forårsages af genetiske forhold, som Gardner syndrom. Det er muligt at få lipom flere steder på kroppen samtidigt, hvilket kaldes lipomatose. Det forekommer hyppigst hos børn. En anden årsag til lipom kan også være Madelung sygdom, som er en sjælden tilstand, der oftest forbindes med mænd, der drikker meget alkohol.

Hvad er symptomerne på lipom?

Lipom forårsager sjældent smerter. De fleste mennesker har ingen symptomer. Dog kan en person med lipom have smerter, hvis det trykker på nerverne.

Hvordan diagnostiseres lipom?

I de fleste tilfælde kan læger diagnostisere et lipom med en simpel fysisk undersøgelse. Men hvis det er stort og/eller smertefuldt, kan lægen bestille en test for at afkræfte, at det er kræft. Disse tests kan indbefatte en biopsi, computertomografi (CT-scanning) eller magnetisk resonansbilleddannelse (MRI).

Hvordan behandles lipom?

I mange tilfælde behøver lipom ikke at blive behandlet. I stedet kan lægen anbefale at se på det regelmæssigt. Nogle gange kan en patient vælge at få det fjernet, hvis vedkommende er bekymret.

I tilfælde af, at lipomet forårsager smerter eller påvirker bevægelse, skal den fjernes. Normalt laver lægen et lille snit i huden og klemmer det derefter eller laver en fedtsugning.

Fedtsugning kan være nyttigt til større lipomer, men proceduren er forbundet med en højere risiko for, at den vokser tilbage. Procedurer til at fjerne lipomer foregår normalt under lokalbedøvelse, og patienterne går hjem samme dag.

I de tilfælde, hvor lægerne er usikre på om det er et lipom, vil det være nødvendigt at blive evalueret for at sikre, at det ikke er kræft, før der behandles. Dette skyldes, at fremgangsmåden til at fjerne det kan forårsage, at cancer spredes. Hvis det viser sig, at det er kræft, vil din læge diskutere forskellige behandlingsmuligheder for at fjerne svulsten.

Fremtidsudsigt

Fremtidsudsigten for mennesker med lipom er meget positiv. Da det generelt er harmløst og ikke forårsager noget ubehag, påvirker det ikke patientens livskvalitet. Det øger ikke risikoen for andre sygdomme og folk, der vælger at få deres lipom fjernet af kosmetiske årsager, har sjældent synlig ar dannelse.

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev. 17.12.2019