Skleroterapi (injektionsbehandling)

Hvad er skleroterapi?

Skleroterapi indebærer at indsprøjte medicin eller skleroserende i årerne, der skal behandles. Behandlingen er ikke invasiv og har en effektiv effekt, når den anvendes til vener mindre end 3 mm i diameter.

Efter indgrebet

Du kan opleve krampelignende fornemmelse i et til to minutter, når store åreknuder injiceres.

Efter behandlingen vil du blive bedt om at bruge kompressionsstrømper klasse II (tryk 23-32 mmHg) til under knæet – dette for at “komprimere” de behandlede kar. Kompressionsstrømperne skal bruges i 14 dage i alt, dog de første 48 timer, skal du sove med dem.

Kompressionsstrømper kan købes hos www.stottestrompen.dk og Sahva. Det vil være en god idé at købe to par strømper.

Du kan opleve visse bivirkninger efter skleroterapi:

  • Større injicerede åreknuder kan blive klumpede og/eller hårde og kan have flere måneder om at løse sig igen.
  • Hævede røde områder kan forekomme på injektionsstedet, og bør forsvinde inden for få dage.
  • Brune linjer eller pletter på huden kan ses på injektionsstedet. I de fleste tilfælde forsvinder de indenfor tre til seks måneder, men kan være permanente omkring 5% af tilfældene.
  • Blå mærker kan forekomme omkring injektionsstedet og kan vare flere dage eller uger.

Generelt reagerer karsprængninger på skleroterapi i tre til seks uger, og større vener reagerer på tre til fire måneder. Hvis venerne reagerer på behandlingen, vil de ikke komme igen. Imidlertid kan nye vener forekomme over tid. Hvis det er nødvendigt, kan du komme tilbage til klinikken til injektioner.

OBS: Undgå direkte sol i ca. 1 måned efter denne behandling, da dette kan medføre permanente blå mærker.

Hvem fortolker resultaterne, og hvordan får jeg dem?

Lægen kan rådgive dig om, hvorvidt proceduren var en teknisk succes, når den er færdig.

Lægen kan anbefale et kontrol besøg efter din procedure eller behandling er afsluttet.

Besøget kan omfatte et fysisk check-up, billedbehandlings procedure(r) og blod eller andre lab tests. Under dit opfølgende besøg, kan du drøfte med din læge, eventuelle ændringer eller bivirkninger, du har oplevet, siden din procedure eller behandling.

Fordelene versus risici af skleroterapi?

Fordele

  • Hver skleroserende session resulterer typisk i fjernelse af 50 til 80 procent af de injicerede vener.

Risici

  • En procedure, hvor huden er trængt kan indebære en risiko for infektion. Chancen for infektion, som kræver antibiotisk behandling synes at være i mindre end én ud af 100
  • Risici omfatter dannelsen af ​​blodpropper i venerne, alvorlig betændelse og uønskede allergiske reaktioner til skleroserende løsning og huden kan tage skade ved af efterlade et lille, men permanent ar.

Hvad er begrænsningerne i skleroterapi?

Store åreknuder reagerer ikke såvel som små åreknuder til skleroterapi. Enkelte mennesker (mindre end 10%), der har fået skleroterapi, reagerer ikke på injektionerne overhovedet. I disse tilfælde kan forskellige opløsninger eller en anden metode, såsom laser terapi forsøges.

Du vil ikke være i stand til at få foretaget skleroterapi behandling, hvis du er gravid, ammer eller er sengeliggende. Du skal vente mindst tre måneder efter fødslen, før du kan komme i betragtning til denne procedure.

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev. 17.12.2019