Modermærker (nævi)

Hvad er modermærker?

Fjernelse af modermærke

Modermærker er små områder på huden, som i form og farve skiller sig ud fra den øvrige hud. Næsten alle mennesker har modermærker. Nogle fødes uden, mens andre fødes med modermærker, begge grupper vil dog kunne få flere i løbet af livet. Det er helt normalt at få nye modermærker på kroppen. Antallet af modermærker stiger op til omkring 40 års alderen, hvorefter antallet atter aftager. Gennemsnitlig har et voksent menneske ca. 20 modermærker på huden.

Hvorfor får man modermærker?

I huden findes et stof, som kaldes melanin. Melanin er et farvestof, som blandt andet giver brunfarvning i huden efter solbadning. Modermærkerne består af celler (melanocytter), der ophober det brune farvestof melanin.

Modermærker, som dukker op i huden, skyldes en kombination af medfødte egenskaber og graden af eksponering for ultraviolet lys. Nogle kvinder får flere modermærker under svangerskabet.

Er modermærker farlige?

De sidste år er folk blevet klar over faren ved overdreven solbadning og betydningen af solbeskyttelse. Samtidig er folk blevet mere bekymrede for deres modermærker. Nedenfor er de såkaldte ABCDE-kriterier gengivet. Disse bruges til at vurdere modermærker:

  • Asymmetri: Modermærker med kræft er asymmetriske i modsætning til de fleste normale modermærker, der er symmetriske, således at den ene halvdel er som et spejlbillede af den anden. Modermærker med mindre celleforandringer er også mere symmetriske end ved kræft.
  • Border (grænse): Modermærke-kræft har en typisk uregelmæssig og uskarp afgrænsning.
  • Colour (farve): Modermærker med celleforandringer eller kræft har farver, der varierer fra rødbrun til sort. Modermærke-kræft har ofte en skinnende overflade.
  • Diameter: Modermærke-kræft måler almindeligvis over 5-7 mm i diameter.
  • Elevation (hævelse overoverfladen): Hævelse over overfladen med asymmetriske forandringer giver mistanke om modermærke-kræft.

Det er vanskeligt selv at bedømme, om et modermærke er normalt eller ej. En god regel er, at hvis modermærket er større end 5 mm og/eller har sorte partier, skal man kontakte læge. Man kan også få kræft i modermærker, der er mindre end 5 mm. Tag derfor kontakt til lægen, hvis du har et modermærke, som du føler dig usikker på.

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev. 17.12.2019