Radikaloperation/ Årekjnuder

Åreknuder (varicer) er udvidelser af de overfladiske blodårer (vener) i hudens fedtlag.

Hvem skal opereres

Patienter med skinnebenssår eller truet hud anbefales stærkt operation. Patienter med gener eller kosmetisk besvær opereres såfremt de ønsker dette.

Hvor opereres

Langt de fleste med ukomplicerede varicer kan opereres (og bliver opereret) hos speciallæge. Patienter som skal opereres i knæhasen (Parva varicer) og visse re-operationer skal, efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, henvises til en karkirurgisk specialafdeling.

Forundersøgelse

Ved forundersøgelsen gennemgås generne. Den objektive undersøgelse består i dag primært af en veneskanning – en såkaldt duplex skanning. Ved denne kan man se venerne og kan vurdere deres forløb og tilstand. Der er to vigtige venesystemer på benet. Magna systemet, som har sit indløb til de dybe vener i lysken og Parva systemet, som har sit indløb i knæhasen.

Efter klinisk vurdering og duplex skanning kan det afgøres, hvorledes du skal behandles og om det skal foregå på klinik eller om du hører til de ca. 20 %, som skal opereres på en karkirurgisk specialafdeling. Duplex skanningen foretages ved det indledende besøg.

Operationen

Ved operation lukkes en række blodårer (Stella Venosa) i lysken via et 5-7 cm langt snit. Herefter fjernes (strippes) den overfladiske hovedvene (Magna) på låret. Endelig fjernes skæmmende åreknuder gennem en række ganske små lokale snit. Disse sys ikke og metoden efterlader praktisk taget ingen synlige ar. Varighed ca. en time.

Forberedelse

Undgå større måltider på operationsdagen. Spis gerne et lettere morgenmåltid. Nødvendig medicin tages som vanligt. Lad være med at smøre creme på huden på operationsdagen. Der kan være let gennemsivning af forbindingen. Tag derfor noget fornuftigt tøj på, som kan vaskes.

Bedøvelsen

Operationen foretages i lokalbedøvelse, som indsprøjtes i lysken og langs de årer, som skal fjernes. Ved radikaloperationen gives tillige beroligende og smertestillende medicin i en blodåre.

Bandagen

Efter operationen lægges en støtteforbinding, som skal blive på benet et døgn eller to.

Herefter anvendes en kort støttestrømpe (til under knæet) i 2 uger eller så længe der er hævelse. Tag støttestømpen af om natten. Støttestrømpen skal være kompressionsklasse 2 eller evt. lidt mildere. Kan købes på apoteket, www.stottestrompen.dk, Sahva, Matas)

Hvis bandagen er for stram: læg den om eller kontakt os. Der kan komme mindre (få centimeter store) blodgennemsivninger på bandagen, uden at dette har nogen betydning. Forvent en del blå mærker (forsvinder i løbet af 1-2 uger) på benene.

Efter operationen

Sæt ca. ½ time af til observation på klinikken.

Der kan (ses sjældent) være nedsat kraft i benet samme dag.

Det er uhensigtsmæssigt at køre bil.

Lad en pårørende hente dig – eller tag en taxa/Falck hjem.

Der er ofte smerter på indersiden af låret op til en uge. Tag Ibuprofen 600 mg 1 tablet x 3 dagligt de første dage. Tag herudover 1-2 tabl. Panodil 500 mg 2 stk. 3 x gange dagligt. En del misfarvning og hævelse under huden er også almindeligt.

Efter hjemkomsten

Du må gerne gå på benet straks efter operationen.

Undgå dog voldsom aktivitet som sport og cykling det første døgn. Placer benet højt, når du sidder. Undgå alkohol det første døgn, da det kan øge blødningstendensen.

Trådfjernelse

Trådene fjernes 8-10 dage efter operationen. Dette er ikke forbundet med ubehag.

Komplikationer til de ovenfor nævnte forekommer, men sjældent. Mest almindelig ses blødning, hyppigst som misfarvning. Infektion ses kun yderst sjældent. Vi vil gerne høre fra dig ved:

Større blødning end ovenfor beskrevet (en mindre sivblødning kan ofte stoppes ved at lægge benet højt samt presse et rent lommetørklæde fast mod såret i 10 minutter).

Tiltagende sår smerter

Feber over 38.

En anden sjælden komplikation er skader på de små nerver, som forløber med årerne. Det kan give følelsesløshed i mindre hudområder, men symptomer er sjældent vedvarende.

Genoptagelse af arbejde

Arbejde kan påbegyndes, når du føler dig frisk, ofte få dage efter operationen. Regn med sygefravær på ca. en uge ved større operationer.

Kontrolskanning

For at sikre at operationen er korrekt udført, skal der i den forbindelse laves en kontrol-skanning ca. 3 måneder efter operationen. Tid kan aftales ved suturfjernelsen.

Forsikringsspørgsmål

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige forsikringsbetingelser, hvis du er nyopereret.

Planlægger du udlandsrejse, er det en god idé, forud for afrejse, at orientere SOS (telefon:70 10 50 55 mellem 9-16), som varetager Sygesikringens udlandsforpligtigelser.

Kontakt

Er der spørgsmål i øvrigt, ring da til klinikken på tlf.nummer 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev. 19.11.2015