Endovenøs laser behandling for åreknuder

EVLT behandling

endovenøs laserbehandling

Hvad er EVLT (Endovenous Laser Treatment)?

EVLT er en forholdsvis ny, minimal invasiv behandling for åreknuder. Behandlingen er velkendt verden over og har været anvendt i Danmark gennem flere år. Behandlingen har været under konstant udvikling.

Klinikken bruger den nyeste teknologi, som kaldes 3. generations laserbehandling eller (1470nm).

Størrelsen og formen af åreknuder vil afgøre, om vi er i stand til at behandle dig ved hjælp af EVLT. EVLT udføres under lokalbedøvelse. Behandlingen foretages igennem et lille kanylestort hul ved knæet, hvor en laserfiber bliver ført ind i den defekte vene (åre).

Den største fordel ved EVLT over for kirurgi er, at behandlingen kan udføres igennem et enkelt lille snit, og at behandlingen er mindre ubehagelig i forhold til kirurgi, mens langtidsresultaterne er ens. Man kan som regel genoptage arbejdet dagen efter.

Forberedelse

Undgå på selve behandlingsdagen at påsmøre creme på huden. Der kan efter indgrebet komme en let gennemsivning af forbindingen. Tag derfor noget fornuftigt og løstsiddende tøj/bukser på og gerne nogle sko, der er nemme at tage på efter indgrebet.

Under behandlingen

Der vil blive foretaget ultralydsskanning for at lokalisere og markere den defekte vene eller dårligt fungerende vene. Huden bliver bedøvet svarende til det sted, hvor et 2 mm langt snit skal lægges. Et lille fleksibelt rør føres op inde i venen og en laserfiber føres ind i røret. Placering af laserfiberen kontrolleres ved ultralydsskanning.

Herefter lægges lokalbedøvelse rundt om venen for at minimere ubehaget, som eventuelt kan forekomme på grund af varmen, produceret af behandlingen.

Laserfiberen trækkes meget langsomt ud (ca. 2 mm/sekund), mens lasermaskinen er aktiveret.

Laservarmen får venen til at klappe sammen og lukke permanent.

Når behandlingen er overstået, lukkes såret med plaster og bandageres.

Efter behandlingen

Sæt ca. 20-30 min. af til observation i venteværelset efterfølgende. Der kan være nedsat kraft i benet samme dag, men det ses sjældent. Det er uhensigtsmæssigt at køre bil og lad derfor en pårørende hente dig eller tag en taxa/Falck hjem.

Der er ofte smerter på indersiden af låret i nogle dage efter behandling.

Bandagen

Efter behandlingen lægges en forbinding på såret og patienten tager støttestrømper på, som skal blive på i 48 timer efter indgrebet. Herefter anvendes støttestrømpen i dagtiden i 14 dage, eller så længe der er hævelse, men i mindst i 14 dage. Tag støttestrømpen af om natten.

Støttestrømpen skal være kompressionsklasse 2 og kun til under knæet. (Det kan være en god idé at købe to par støttestrømper) uanset hvilket indgreb du får lavet (kan bl.a. købes hos www.stottestrompen.dk, Sahva, Matas og alle apoteker).

Hvis bandagen er for stram: Læg den om eller kontakt os. Der kan komme mindre (få centimeter store) blodgennemsivninger på bandagen, uden at dette har nogen betydning. Forvent lidt hævelse og nogle blå mærker på benene. Det vil forsvinde igen i løbet af 2-4 uger.

OBS! Husk at have støttestrømpen med til klinikken den dag du skal have foretaget indgrebet.

Efter hjemkomsten

Du må gerne gå på benet straks efter operationen. Undgå dog voldsom aktivitet som sport og cykling det første døgn. Placer benet højt når du sidder. Undgå alkohol det første døgn, da det kan øge blødningstendensen.

Smerter og smertestillende

Du skal forvente smerter, specielt ved indersiden af benet, i nogle dage, derfor skal man:

  1. Tage smertestillende medicin (Panodil 1 g x 3 dagligt samt Ibumetin 400 mg x 3 dagligt) skal tages regelmæssigt i mindst 4 døgn efter operation. Herefter efter behov. Du vil få en recept, som vil blive sendt elektronisk til apoteket.
  2. Herudover skal det behandlede ben masseres og smøres med fugtighedscreme, da det kan hjælpe mod ømhed og strammende fornemmelse langs den behandlede vene.
  3. Der skal også laves udstrækningsøvelser af benet.

Sårkontrol

Der er ingen behov for rutinemæssig sårkontrol, da sårene er meget små, men kontakt os ved tegn på infektion eller vedvarende smerter.

Komplikationer

Komplikationer efter laserbehandling er relativt sjældne, men kan forekomme.

  • Mest almindeligt ses blødning.
  • Misfarvning.
  • Infektion (ses kun yderst sjældent)
  • Sjælden komplikation er kortvarig påvirkning af de små nerver, som løber med årerne. Det kan give følelsesløshed i mindre hudområder, men symptomerne vil som regel forsvinde efter 6 måneder, sjældent vedvarende.

Vi vil gerne høre fra dig ved:

  • Større blødning end ovenfor beskrevet (en mindre sivblødning kan ofte stoppes ved at lægge benet højt samt presse et rent lommetørklæde fast mod såret i 10 minutter).
  • Tiltagende smerter.
  • Feber over 38°.

Arbejde

Tekst under revision

Kontrolskanning

Tekst under revision

Forsikringsspørgsmål

Tekst under revision

Kontakt

Er der spørgsmål i øvrigt, ring da til klinikken på tlf. nummer 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk

Rev. 05.01.2017