Væskefyldt pung (hydrocele) / Vandbrok

Hvad er hydrocele testis?

Hydrocele testis betegner en tilstand med væskeansamling i hinderne omkring testikelstrengen og selve testiklen, altså i pungen. De hyppigste gener er ubehag og praktiske ulemper, når pungen øges i størrelse. I enkelte tilfælde kan der være ømhed eller smerter i området.

1 af 1.000 mænd får denne diagnose hvert år. Tilstanden kan forekomme i alle aldre, men er hyppigst hos små drenge og ældre mænd.

Hvad forårsager hydrocele testis / Vandbrok?

Årsagen hos børn er normalt en medfødt svaghed i bughinden. Dette medfører, at der siver væske ned i pungen fra bughulen. Hydrocele hos voksne mænd er som regel en komplikation, som følge af sygdomme i pungen eller andre sygdomme, som hjertesvigt, skrumpelever eller svulster i maveregionen.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles på baggrund af de typiske fund, man gør ved lægeundersøgelsen. Lægen kan gennemlyse pungen med lommelygte. Han/hun vil da kunne se, at pungen er fyldt med væske – den er gennemskinnelig.

Ultralyd kan gennemføres hos yngre mænd for at udelukke testikelkræft. Hvis lægen er i tvivl om diagnosen, kan vedkommende tømme hydrocelet ved at stikke en kanyle ind i hydrocelet og suge indholdet ud

Hvordan behandles hydrocele / Brok?

Behandling kan være nødvendig for at reducere ubehaget på grund af øget størrelse og tyngde. Hvis hævelsen bliver udtalt, kan trykket blive så stort, at testiklerne skades. Dette sker dog meget sjældent.

Det er normalt at operere. Komplikationer som blodansamling i pungen og infektion forekommer. Småbørn som generes af tilstanden bliver opereret.

Punktur med nål og tømning lindrer kun kortvarigt, fordi hydrocelet i de fleste tilfælde kommer igen.

Lægen kan forsøge at indsprøjte et middel, som limer hinderne sammen og dermed hindrer væskeansamling. Der kan dog opstå en betændelsesreaktion, som kan være generende.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Hvis tilstanden ikke behandles, vil størrelsen af hydrocelet gradvist øges. Hvis generne er sparsomme, er det ikke nødvendigt med behandling. Prognosen er god både med og uden behandling. Hvis man finder årsagen til væskedannelsen hos voksne, vil behandlingen rette sig mod denne.

Tilstanden er helt ufarlig.

Kontakt

Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail: mail@dan-kirurg.dk

Rev. 23.11.2015