Atheroma (talgknude)
Hvad er et aterom?
Et aterom er en sæk-lignende, langsomt voksende, fuldt-elastisk knude i eller under huden, forårsaget af en blokering af kanalen af talgkirtlen.
Ætiologi
Årsagen til et aterom er blokering af én eller flere talgkirtler. Den udskiller normalt talg (sebum) og sørger dermed for smøring af huden. Kanalen kan nu blive blokeret, for eksempel gennem afslidte epidermale celler eller tørrede sebum. I dette tilfælde udskilles talg ikke, og det akkumuleres under eller i huden. Dette forklarer den langsomme vækst af ateromet, fordi talgkirtlerne kun producerer og udskiller meget små mængder per dag.
Beliggenhed
I nogle hudområder er der mange talgkirtler, f.eks i hovedbunden, ansigt, hals eller nakke.
Morfologi
Størrelsen af et aterom varierer fra få millimeter og op til en tennisbold størrelse. Ved palpering føles det mindre blødt til hårdt. Karakteristisk for et aterom er en central sort grå prik, som er forårsaget af en tilstopning i talgkanalen, som ikke er synlig i alle tilfælde.
Symptomer
Patienter med et aterom opsøger ofte læge grundet kosmetisk årsag, så snart ateromet er blevet stort og iøjnefaldende. En anden årsag kan være, at den bliver synlig, eller at der opstår en ubehagelig følelse af spænding. En almindelig komplikation af et aterom er, at den bliver inficeret. Symptomerne er som en byld (hævelse, rødme, smerte og varme). Et inficeret aterom indeholder pus, og der kan opstå blødning efter at have trykket den.
Behandling
Disse er de mest almindelige af aterom-behandlinger:
Behandling af et ikke-inficeret aterom
Fjernelse af et aterom uden infektion er simpel. Det er vigtigt at fjerne talgkirtel kanalen (den sorte prik) og kapslen. I tilfælde af at man ikke fjerner kapslen er det muligt at få ateromet igen. Dette foregår under lokalbedøvelse og du skal ikke være fastende til denne procedure.
Behandling af et inficeret aterom
På grund af inflammation kan det være meget besværligt at fjerne hele kapslen. Der anbefales derfor en operation, som ved en byld. Her spaltes ateromet og den skylles grundigt. Derefter kan antibiotisk profylakse gives, men det er normalt ikke nødvendigt. Dette foregår under lokalbedøvelse og du behøver ikke være fastende til denne procedure.
Kontakt
Er der øvrige spørgsmål, ring da til klinikken på telefon 27 84 60 22 eller benyt e-mail mail@dan-kirurg.dk
Rev. 17.12.2019